Veterinair MRI Centrum Nederland
MRI scans voor huisdieren 078-6300055 www.mrivoordieren.nlSinds 2005 werken wij met een VetMR van Esaote, een systeem dat speciaal voor veterinair gebruik is ontwikkeld.


Hoe werkt MRI?

                                      

Het gaat te ver om op deze plaats exact uit te leggen hoe MRI precies werkt. Hierover zijn boeken vol geschreven. Kort gezegd maakt MRI gebruik van het 'watergehalte' van weefsel en de interactie van waterstofprotonen in het weefsel om een beeld te vormen. Elk type weefsel heeft zo zijn eigen unieke 'MRI vingerafdruk' en kan daardoor op het MRI beeld herkend worden. Omdat er geen straling wordt gebruikt is er weinig gevaar voor de patiënt.

De patiënt bevindt zich in een magnetisch veld, waardoor de H-protonen (kleine magneetjes) allemaal een bepaalde richting op 'wijzen' (zoals een kompas). Er wordt dan een radiogolf uitgezonden die de richting van de H-protonen verandert. Direct daarna zullen de H-protonen weer terugvallen in hun oorspronkelijke positie. Bij het terugvallen zenden de H-protonen een elektrisch signaal uit dat door de COIL (antenne) wordt opgevangen en naar de computer wordt gestuurd. Deze vormt het beeld.


De MRI kan verschillende eigenschappen van weefsel meten en daarom kunnen er van hetzelfde stukje weefsel 3 verschillende beelden verkregen worden. We noemen de verschillende beelden: T1, T2 en proton density. Grofweg kan gesteld worden dat T1 een goed anatomisch detail oplevert en dat T2 beelden wat gevoeliger zijn voor pathologieën (zoals tumoren). De verschillende beelden worden verkregen tijdens 'sequenties' die worden uitgevoerd. Omdat er tijdens een onderzoek verschillende sequenties gedaan worden en in verschillende richtingen gekeken wordt, zal een MRI onderzoek meestal minimaal 60 a 90 minuten in beslag nemen.


VOORDELEN VAN MRI TEN OPZICHTE VAN CT


  • Geen straling!
  • MRI kan uitgevoerd worden in diverse richtingen
  • Erg gevoelig, zelfs voor kleine veranderingen in de weke delen
  • Hersenen
  • Beter beeld en onderscheid van witte en grijze stof
  • Geen 'stralingsartefact' (hersenstam en kleine hersenen)


Wervels en ruggenmerg:


  • Vroegere diagnose van degeneratieve veranderingen aan tussenwervelschijven
  • Hoge gevoeligheid voor diagnose van intramedullaire tumoren
  • Goede differentiatie van ruggenmerg en zenuwen tov cerebrospinaal vocht


INDICATIES


Vrijwel elk onderdeel van het lichaam kan dmv de MRI in beeld gebracht worden. De grootste toepassingen vindt de MRI echter in de neurologie, oncologie en orthopedie.


Regio's van het lichaam

Indicaties voor MRI

Hersenen

Tumoren, verworven of aangeboren aandoeningen (hydrocephalus, cysten), trauma (bloeding, fracturen), inflammatoire aandoeningen.

Weke delen van het hoofd

Oorproblemen (o.a. gehoorgang en bullae), neusproblemen, larynx / pharynx problemen.

Wervelkolom

Tussenwervelschijfproblemen, cauda equina, tumoren, ontstekingen, anatomische afwijkingen, bottumoren, fracturen wervellichaam

Gewrichten

Ligamenten (kruisbanden!), menisci, kraakbeen, bloedingen, effusie, tumoren

Pezen

Ontstekingen, degeneratie, rupturen

Spieren en weke delen

Lokalisatie tumoren en zicht op uitgebreidheid en evt invasie van andere weefsels, ontstekingen, bloedingen

Bekkenholte

Tumoren, ontstekingen, cysten aan prostaat. Aanvulling op echo / röntgen. Exacte lokalisatie en uitgebreidheid

Beenderen, beenmerg

Precieze lokalisatie en omvang van tumoren, occulte fracturen


Voor een MRI scan moet een dier onder algehele anesthesie gebracht worden. Daarom is het belangrijk dat de patiënt nuchter is en dat de eigen dierenarts voor de doorverwijzing een goed pre-anaesthetisch onderzoek uitvoert. Wij maken gebruik van gasanaesthesie met isofluraan. Gepaste monitoring wordt toegepast tijdens de anesthesie. In het belang van de patiënt is het noodzakelijk dat wij over alle medische gegevens beschikken.


Om overbodige verwijzingen te voorkomen verzoeken wij u deze gegevens, voordat de patiënt bij ons arriveert aan ons door te geven: via faxnummer 078-6309310 of via info@vet-mri.nl. Vergeet u niet röntgenfoto's mee te geven?


Het te onderzoeken deel van het lichaam zal in verschillende richtingen en met verschillende 'sequenties' (zie eerder) onderzocht worden. Vaak wordt een contrast medium gebruikt (intra-veneus)


Het totale MRI onderzoek neemt zo'n 60 à 90 minuten in beslag en de patiënt wordt bij de recovery van zijn narcose goed gemonitored. Vervolgens wordt een verslag van het onderzoek aan u als verwijzende dierenarts toegezonden. Er wordt naar gestreefd ook de eigenaar de bevindingen uit te leggen en relevante plaatjes mee te geven. In alle gevallen wordt de patiënt terugverwezen naar de eigen dierenarts voor nadere behandeling. Natuurlijk kan na overleg ook contact worden gezocht met een specialist, als een patiënt specialistische hulp nodig heeft.


We kunnen ons voorstellen dat u niet erg bekend bent met MRI als techniek. Heeft u vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij zullen u dan zo goed mogelijk informeren. Wij hopen op deze wijze een goede en voor de patiënt een zinvolle samenwerking tot stand te brengen. Verder wijzen wij u er op dat we informatie bijeenkomsten gaan organiseren voor dierenartsen, zodat ook u enthousiast kunt raken over deze fascinerende techniek! Wij danken u alvast voor uw verwijzing.
KvK nr : 24485906   -   Bank Rekening nr : NL68INGB0653571992   -   BTW nr : NL 814450702