Veterinair MRI Centrum Nederland
MRI scans voor huisdieren 078-6300055 www.mrivoordieren.nl
Syringomyelie is een neurologische aandoening, waarbij in het ruggenmerg van de hond (veelal thv de hals) een vochtophoping ontstaat. Het is een aandoening die vooral gezien wordt bij kleine honden. Het bekendste ras wat met syringomyelie geconfronteerd wordt is de Cavlier King Charles Spaniel. Echter de aandoening wordt ook gezien bij andere kleine rassen.


Wereldwijd wordt geprobeerd de juiste oorzaak van deze aandoening te achterhalen. Nog steeds is niet helemaal zeker hoe en waarom de aandoening zich ontwikkelt. Er lijkt een verband te bestaan tussen de vorm en grootte van de schedel in relatie tot de hersenen. Opvallend vaak vertonen syringomyelie patiƫnten namelijk een 'Chiari like Malformation'.


Bij de Cavalier King Charles Spaniel is er waarschijnlijk sprake van een erfelijke achtergrond bij het voorkomen van zowel de syringomyelie als de chiari like malformation. Om meer duidelijkheid te krijgen en om fok adviezen te kunnen geven om dat ras gezond te maken/houden worden alle fokdieren met stambomen op deze aandoeningen gescreened.


Procedure Syringomyelie / Chiari like malformation screening bij de Cavalier :


  • Afspraak maken via : 078-630005 of via de mail : info@vet-mri.nl
  • De hond 12 uur nuchter houden (ivm narcose)
  • Stamboom meebrengen

Bij aankomst brengen we uw dier onder narcose. Wij werken ook tijdens deze screening met gasnarcose. Voor de DNA databank op de universiteit Utrecht wordt evt bloedafgenomen. De scan zal zo'n 30 a 40 minuten per patiƫnt in beslag nemen.


Na de scan sturen wij de beelden door naar Dr. Paul Mandigers (faculteit Diergeneeskunde Utrecht) en hij zal de beelden beoordelen. Deze beoordeling zal leiden tot een score en afhankelijk van deze score kunnen fok adviezen gegeven worden.


De kosten van deze screening bedragen 310 euro. Dat is inclusief BTW en inclusief de beoordeling door Dr. Mandigers.KvK nr : 24485906   -   Bank Rekening nr : NL68INGB0653571992   -   BTW nr : NL 814450702